Шашки

Как се играе?

        Кликнете с мишката върху пула, който искате да преместите.  Важно е къде ще кликнете върху квадратчето на фигурата, защото това ще окаже на посоката, в която искате да я преместите. Например, ако кликнете в горния ляв ъгъл, това ще означава, че искате да преместите фигурата на горе в ляво.

        Взимането е задължително, затова ако имате възможност да вземете с един пул, то не ви е разрешено да местите друг вместо да вземете.
        Вашият противник е компютъра. Ще трябва да почакате няколко секунди, за да измисли ответния си ход.

Правила:

        Имате право да се движите и взимате само по диагонал. Взимането става като прескочите пул на противника. Може да се взима и верижно, тоест можете да прескочите последователно няколко пула на един ход.
        Когато стигне последната линия вашата пешка ще се превърне в цар. Това не е повод да гласувате за него, защото той си е пионка като всички други, само дето може освен напред да се движи и назад. За разлика от царя, пешката може да се движи само напред, но затова пък взима във всички посоки (ако има кой да и даде, разбира се).
        Целта на играта е да очушкате всичките пулове на противника. Ако някой от играчите е блокиран и не може да мести никъде, то играта ще е равна.

История

        Шашките са игра известна почти колкото Шаха. Организират се световни първенства и се излъчват световни шампиони. Интересното е, че Шашките са по-лесни за компютъра от Шаха. Хората губят от компютрите тези игра от много години, докато съвсем наскоро бе създаден компютъра Deep Blue, който разби световният шампион по Шах.

Автори

        Тази програма е написана от Борислав Ризов (студент по информатика в СУ "Кл. Охридски"). С нея той спечели конкурса на Strawberry Prolog за игра на хилядолетието. Автор на това упътване е Димитър Добрев.

На добър час

        Пожелаваме ви да се забавлявате с играта и ако губите, то или сте си купили прекалено добър компютър или пък причината е, в този който ви се хили от огледалото. И в двата случая не се отчайвайте.
  

Тази игра е програма на писана на